Videoer og udtalelser

Videoer og udtalelser

Mange tusind mennesker i mere end 50 lande har prøvet TRE®. Nogle af disse mennesker har dokumenteret deres erfaringer på video eller på skrift. På denne side deles nogle af disse erfaringer. Derudover henvises til to videoer med to af verdens førende forskere i traumer, Robert Scaer og Stephen Porges. De interviewes begge af David Berceli omkring deres forskning i traumer og deres erfaringer med TRE®.

Kørestolsworkshop

Videoer

Interview med traumeekspert Robert Scaer om traumer og TRE®

Interview med traumeekspert Stephen Porges om traumer og TRE®

Introduktion til TRE® og flere menneskers erfaringer med TRE®

Amerikansk krigsveterans erfaringer med TRE®

Amerikansk krigsveterans erfaringer med TRE®

Berceli underviser i TRE i Sydsudan

Berceli laver TRE med colombianske krigsveteraner

Brandmænd der bruger TRE i Mexico

Video om alvorlige rygsmerter og TRE

Yoga instruktør fortæller om sine erfaringer med TRE

TRE som del af afvænning fra alkohol og stofmisbrug

Sygeplejeske der havde været ude for biluheld

Psykologs erfaringer med TRE og menstruationssmerter

Udtalelser fra danskere der har prøvet TRE®

 

I mit arbejde på en omsorgsafdeling på et flygtningecenter har jeg tilbudt TRE® til en gruppe meget belastede beboere. Mine klienter havde både været udsat for kraftige traumatiseringer tidligere i deres liv, men levede ligeledes under psykisk meget belastende betingelser.

Deres liv var præget af tankemylder, uro, søvnbesvær, depressive tilstande, aggressiv fremfærd og en række andre stress- og traumesymptomer.

Netop pga. mine klienters meget belastede situation var jeg i tvivl, om det var realistisk at få etableret en gruppe. Dog fortalte mine klienter fra dag et, at de oplevede en umiddelbar kropslig og mental afslapning og mødte op nærmest hver gang. Gruppen jeg arbejdede med skal videreføres og jeg er meget spændt på at se, hvordan TRE® virker på dem, hvis det lykkes at arbejde med gruppen i en længere periode.

Christian Breunig, TRE® udbyder/provider, under uddannelse til kropsorienteret psykoterapeut, cand. pæd. i pædagogisk psykologi, socialpædagog

Med en faglig baggrund som psykiatrisk sygeplejerske/psykoterapeut og TRE®-provider er jeg blevet opmærksom på hvor god effekt TRE® kan have på såvel børn, unge og voksne, der har været udsat for vidt forskellige belastende/traumatiske situationer.

F.eks. efter trafikuheld, mobning, vold, skilsmisse, stress reaktioner og mm.

Men uden den rette indsats kan personen efterfølgende udvikle forskellige belastnings symptomer af fysisk og psykisk karakter, hvilket f.eks. kan føre til et senere misbrug.

Via mit arbejde har jeg ofte været i kontakt med unge, der lider af stress, angst, PTSD og mange er mere eller mindre traumatiserede, idet de kommer fra familier, hvor der har været forældre svigt pga. stof- og alkoholmisbrug, psykiske lidelser, måske vold og krænkelser af forskellig art og i nogle tilfælde dødsfald pga. misbrug. Flere unge udvikler selv forskellige former for misbrug og det negative mønster fortsætter måske uden den rette hjælp.

TRE® vil kunne indgå som et effektivt supplement til terapien med denne gruppe og samtidigt øge de unges mulighed for hurtigt at styrke sig selv ved at udføre de fysiske øvelser regelmæssigt.

Eksempelvis Inden for sundhedsvæsenet og en bred vifte af job, hvor personalet yder hjælp til mennesker i akutte krisesituationer eller med traumatiske oplevelser i bagagen, kan TRE® være en hjælpsom metode for både personen og for personalet selv at modtage!

Anette Lund

Når man lider af noget kronisk, vil man gøre nærmest hvad som helst for at slippe for de gener det medfører – og sådan var det også for mig. Efter en alvorlig ride ulykke i 2009 fik jeg konstateret PCS (langvarige mén efter hjernerystelse) piskesmæld, tinnitus og PTSD. Jeg skulle indstille mig på et liv med daglige smerter og gener. Jeg tog kampen op, for det var ikke det liv jeg ville leve. Diverse behandlingsformer hjalp langt henad vejen, efter en del år var min proces stagneret, jeg kom ikke videre i forhold til de daglige gener. Første gang jeg prøvede TRE® var jeg meget forbavset – det virkede jo med det samme! I dag er jeg fri af PTSD, tinnitus og min hjernerystelse har bedret sig væsentlig. Jeg føler en langt større livsglæde og det hele er endt med, at jeg i dag selv er TRE®-provider.

Jeanne Fairy, TRE udbyder/provider, psykoterapeut

Siden 2003 har jeg døjet med smerter i mit venstre ben efter et attack pga. sclerose. Smerterne kom efter få minutter når jeg skulle i seng og så kunne jeg ikke falder i søvn. Flere nætter måtte jeg op og gøre ”gymnastik” for at få smerten væk. Det var ikke altid at det virkede og så var den nattesøvn ødelagt. At sidde stille i længere tid var heller ikke lykken, så startede smerterne også. Det startede som uro, men endte med smerter. Jeg havde det bedst nar jeg bevægede mig.

I 2013 fik jeg attack i venstre hånd med smerter, som når man tager på en brændenælde. Det var svært at holde på noget uden at det gjorde ondt. Selv små berøringer gjorde ondt. Jeg havde det bedst ved ikke at røre eller bevæge hånden.

I 2014 blev jeg introduceret til TRE®. Jeg har ellers prøvet både akupunktur, healing og zone terapi og tænkte at jeg kan da godt prøve det, det kan jo ikke skade. Efter et par sessioner kunne jeg mærke at uroen i benet var aftaget lidt så jeg fortsatte med TRE®. Efter ca. en måned lagde jeg mærke til at jeg ikke fik så ondt i benet når jeg gik i seng, jeg lå heller ikke så længe i sengen før jeg faldt i søvn.

Det tog lidt længere tid for smerterne i hånden at fortage sig, faktisk blev de en smule værre når jeg lavede TRE, og jeg havde det som om, fingrene var ved at eksplodere. Med hjælp fra en TRE® provider fik jeg lettet ”trykket” i hånden og smerter fortog sig meget. Fra at være næste grædefærdig når jeg skulle tage på noget, greb jeg nu ud efter ting uden at jamre mig.

At få diagnosen sclerose er ikke kun en fysisk smerte. Psykisk kan det også være smertefuldt. Lige pludselig kan man ikke følge med mere og føler at man er blevet en belastning. Selv har jeg tit haft den tanke eller sagt til min mand ”hvorfor har du valgt mig, jeg kan jo ikke noget”. Man bliver trist og har kun lyst til at gemme sig.

Efter at TRE® er kommet ind i min hverdag er tankerne blevet meget gladere. Jeg har ikke de triste tanker mere og det har også hjulpet på mine fysiske smerter.

Jeg har også brækket mit ben og min ankel, her er smerterne forsvundet fuldstændigt. Fysioterapeuten har ikke kunne gøre mig smertefri.

Gitte, har sclerose og er uddannet TRE® udbyder/provider

Jeg lærte TRE-metoden for 2 år siden og har praktiseret det 3-4 gange om ugen siden. Jeg har fra første gang oplevet, at min krop slappede mere af, og jeg fik mere overskud til at klare hverdagen.                                                                                                                                                                Jeg har, siden jeg fik sclerose, haft store søvnproblemer. Her har TRE-øvelserne hjulpet. Hvis jeg har lavet øvelserne, sover jeg oftest igennem. Hvis jeg vågner, ligger jeg ikke længere søvnløs i timer.  Jeg har fortalt min fysioterapeut om TRE. Hun har fulgt mig i 25 år og kan se at TRE har hjulpet på min ryg.

Inden jeg startede på TRE, havde jeg mange smerter rundt omkring i kroppen. Nu oplever jeg, at  min psoas muskel er nu blevet mere afslappet. Dette bevirker:

 • at jeg ikke længere har smerter ved samleje. Derfor oplever mere lyst, da jeg ikke venter bange på, hvornår smerten kommer.
 • at jeg ikke længere har lændesmerter p.gr a mit sammenfald i lænden.
 • at jeg har mindre rygsmerter pga. af en kronisk rygsygdom (Scheuermann), der giver krum ryg og mange muskelspændinger i ryg og nakke.
 • mine smerter pga. muskelspændinger i nakken er nedsat.
 • mine nervesmerter i venstre side, hvor jeg var delvis lammet for 22 år siden, er væk.

Jeg bruger ikke længere stærk smertestillende medicin med mange bivirkninger. I stedet for bruger jeg nu hyppigt TRE, som i den grad ”forkæler” min krop.

Kvinde i starten af 60’erne, haft sclerose i over 20 år

Helt overordnet har jeg oplevet at min krop er mere afslappet, hvilket har påvirket flere ting i hverdagen.

For det første så valgte jeg at stoppe med at tage imipramin (red.: Imipramin er et antidepressivt middel der kan gives ved neurogene smerter) i Maj (husker ikke den præcise dag), efter at have taget 75-100 mg daglig i 5-6 år.

Inden jeg startede med imipramin havde jeg konstant brændende, snurrende, nogle isnende fornemmelser, især i benene – når det var værst var det stort set hele kroppen. Dertil havde jeg borende og knugende smerter i arme og ben. Og nogle gange, havde jeg følelsen af, at der blev lagt en jernring omkring mine ben. imipramin reducerede det betragteligt, dog ikke fuldstændigt.

Ca. 1 uge efter ophør med imiptamin, begyndte disse fornemmelser/smerter at komme igen og jeg blev bekymret for, om jeg havde været for optimistisk. Men efter et par dage forsvandt det igen og jeg har ikke mærket noget til det siden – overhovedet!!

Så det har faktisk virket bedre end medicin!!

Jeg føler mig mere nærværende, tilstede og koncentreret og bliver ikke lige så hurtigt træt i mit hoved – det kan rumme mere. Jeg kan bedre håndtere at der sker flere ting på én gang, hvilket ellers har været et problem for mig – der blev helt blank skærm og hyle- tone, hvis jeg fik for mange stimuli.

Faktisk oplever jeg også at min finmotorik er blevet bedre. Hvor jeg før f.eks. havde meget svært ved at sy i hånden og pænt blev det under ingen omstændigheder, så kan jeg både sy og gøre det pænt – og jeg er ikke helt udmattet bagefter.

Livet bliver i det hele taget meget mere overskueligt, når jeg ikke konstant enten har smerter, uro og ‘støj’ i kroppen.

Det føles næsten som om min krop er ’normal’ – det er for vildt!!!

Udover at min krop er mere afslappet, så tror jeg ikke at omgivelserne kan se den ændring jeg oplever indeni. – men det er en stor og for mig meget væsentlig ændring/udvikling.

Kvinde omkring de 40, har haft sclerose i over 10 år. Skrevet omkring 1. august 2016

Der var flere der måtte gå før tiden, de er ikke med i dette referat, men de gav før de gik udtryk for at de havde fået utrolig meget ud af det. En af dem ville gerne have TRE hos sin fysioterapeut og på Sclerosehospitalerne.

Kørestolsbrugerne prøvede metoden om formiddagen og om eftermiddagen, hjælperne prøvede metoden en gang om eftermiddagen.

 1. Kørestolsbruger: ”Det har været en fantastisk lærerig dag. Mine ben er mere samarbejdsvillige nu.
 2. Hjælper: Den kørestolsbruger jeg er hjælper for har meget mere kontakt med benene end normalt.
 3. Kørestolsbruger: ”Jeg er helt imponeret, jeg var god til at slappe af før, men nu er jeg meget mere afslappet. Vibrationerne startede i benene, så bevægede de sig opad, for at ende i højre arm, derefter venstre arm og til sidst kæben, derefter kom der varme i ansigtet og jeg var helt afslappet.”
 4. Hjælper: ”Jeg var skeptisk, men jeg tror på det nu, vi vil dyrke det hjemme.”
 5. Kørestolsbruger: ”Det tager tid at knække koden, jeg skulle bruge mange kræfter til det, det tog tid, men så begyndte det at vibrere i ben, lænd og arme.”
 6. Hjælper: ”Det var dejligt at vi selv fik lov til at prøve metoden fordi vi så bliver bedre til at hjælpe den med sclerose.”
 7. Kørestolsbruger: ”Det var spændende, der kom lidt sitren i ben og lidt i maven.”
 8. Hjælper: ”Det var meget spændende, det var rigtig godt at vi som hjælpere prøvede det.”
 9. Kørestolsbruger: ”Jeg vil helt sikkert fortsætte med metoden. Jeg troede ikke at man kunne gøre noget ved en lam krop, men vibrationerne kom helt ned i benene” (han havde sagt at hans rygrad var afbrudt ca. ved mellemgulvet nedad). – han havde ikke hjælper med.
 10. Kørestolsbruger: ”Jeg var skeptisk da jeg kom, men jeg fik meget bevægelse lige der hvor jeg havde ondt.”
 11. Hjælper: ”Det var rigtig godt, jeg fik mest vibration i benene. Nu er jeg meget træt.”
 12. Kørestolsbruger: ”Det var meget spændende. Jeg er blevet opmuntret af at finde en metode der kan hjælpe. Man kan få en oplevelse af at der ikke er mere at gøre. Men i dag har jeg oplevet at der er mere der kan blive gjort for fysikken.”
 13. Hjælper: ”Det var meget spændende. Jeg var også skeptisk, men nu har jeg selv prøvet det, uden kontrol, og jeg har fået noget jeg kan arbejde med Klaus med.”
 14. Kørestolsbruger: ”Jeg syntes ikke at noget ville hjælpe, men så kom varmen alligevel til sidst” (hun havde ingen følelse i kroppen før øvelserne og sagde at hun aldrig fik reaktion på fysiske ting hun prøvede, i slutningen af øvelserne fik hun varmeudvikling og strømningsfornemmelser i øvre torso, arme, hals og ansigt).
 15. Hjælper: ”Det var sjovt, men også mærkeligt at prøve.”
 16. Kørestolsbruger: ”Det har været en rigtig dejlig dag. Jeg har fået redskaber. Jeg har problemer med højre hånd, nu har jeg fået forbindelse til den. Jeg er så nysgerrig. Jeg vil købe bogen (David Bercelis sidste bog). Normalt er jeg død træt efter at jeg har været til fysioterapi, nu er jeg fuld af energi efter en hel dag med øvelser.”
 17. Hjælper: ”Jeg var skeptisk da jeg kom, jeg har ikke deltaget i øvelserne fordi jeg har problemer med hoften. Jeg har siddet hele dagen og set på hvad der skete. Det her virker. Jeg er meget udfordret og opmuntret.
 18. Kørestolsbruger: ”TRE giver mening. Det jeg har fået ud af det er mere indre” (hun græd efter at en af assistenterne pressede på hendes ben hvilket aktiverer mellemgulvet som så kan sætte en gråd refleks i gang).
Første gang jeg hørte om TRE-metoden, var da jeg arbejdede som psykologpraktikant i Scleroseforeningen. Her så jeg hvilken effekt metoden havde på sclerose-patienter, og det virkede noget nær mirakuløst. Efterfølgende fik jeg selv lov at prøve TRE på egen krop, og det var en øjenåbnende oplevelse; Jeg oplevede enormt hurtigt en positiv effekt. Jeg kunne selv mærke effekten – og andre kunne endda se det på mig. Derfor tager jeg nu uddannelsen til TRE-udbyder. På baggrund af mine erfaringer tror jeg på, at alle mennesker kan opnå positive effekter af TRE-metoden, og jeg ønsker bestemt at bruge metoden i min karriere som psykolog.

Psykolog Pernille Kristensen